<
A
A
Pupujen retki

Pikku pupu Pupuliini ja hänen veljensä Paavo olivat innoissaan. Tänään koko perhe lähtisi retkelle apilaniitylle! Äitipupu, isäpupu, Pupuliini, Paavo ja heidän pikkusiskonsa Pumpula pomppisivat kaikki metsän toisella reunalla olevalle isolle niitylle. Siellä he söisivät makoisaa heinää, ihania apiloita ja herkullisia niittykukkia. Se oli Pupuliinin ja Paavon lempipaikka.
Koko pupuperhe oli hyvällä tuulella, kun he pomppivat metsän halki. Pumpula oli vielä niin pieni, että matkanteko kävi hitaasti. Äiti ja isä odottelivat pienimmäistä pupua, mutta Pupuliini ja Paavo pyrähtivät välillä edelle leikkimään hippasta puiden lomassa. Lopulta he saapuivat niitylle. Mutta mitä ihmettä! Pupuliini ja Paavo katselivat pettyneinä ennen niin ihanaa niittyä. Joka puolella lojui roskia: papereita ja pusseja, tölkkejä ja pulloja. Pikku puputyttö Pupuliini purskahti itkuun. “Niitty on pilalla! Mitä täällä on tapahtunut?” tyttö niiskutti. Äitipupu ja isäpupu katselivat niittyä vakavina. “Täällä on käynyt ihmisiä retkellä”, äiti sanoi. “Tulimmehan mekin tänne retkelle”, Pupuliini ihmetteli, “Ei niitty näytä tältä meidän retkemme jälkeen.” “Ei se näytä tältä kaikkien ihmistenkään jälkeen”, isäpupu selitti, “Mutta jotkut ihmiset ovat niin huolimattomia, että jättävät retken jälkeen roskansa niitylle. Ne olisi pitänyt ottaa mukaan tai laittaa tuonne roskapönttöön. Näetkö, tuonne.” Isäpupu osoitti isoa pyöreää säiliötä niityn reunalla. “Täällä käy usein ihmisiä retkellä. He ovat laittaneet tuon roskapöntön tuohon roskia varten.” “Miksi ihmiset sitten eivät laittaneet roskia roskiin?” pupupoika Paavo ihmetteli. “En minä tiedä”, isäpupu huokasi, “Ihmisiä on joskus niin vaikea ymmärtää.” Puput katselivat roskaista niittyä pettyneinä. “Rotka. Rotka”, pikku Pumpula sanoi. Pumpula oli niin pieni, että ei vielä osannut puhua kunnolla. “Niin, siinä on roskia”, isäpupu sanoi. Roskainen niitty levittäytyi heidän edessään. “No, paras kai lähteä kotiin”, äitipupu sanoi lopulta. “Ei! Ei!” Pupuliini huudahti, “Minä haluan retkelle!” “Emme me voi olla retkellä noiden roskien keskellä”, äiti sanoi huolestuneena, “Pikku Pumpulakin voisi satuttaa itsensä siellä johonkin.” “Mutta… mutta… minä haluan retkelle!” Pupuliini valitti. Hän oli niin odottanut retkeä! “Mehän voimme siivota niityn!” Paavo keksi. “Siivota niityn? Mitä tarkoitat?” äiti ihmetteli. “No, jos ihmisten olisi pitänyt laittaa roskat roskiin, mutta he eivät laittaneet, niin me voisimme laittaa roskat roskiin”, Paavo selitti innoissaan ajatuksestaan, “Sitten niitty olisi taas siisti ja me voisimme olla retkellä.” Äitipupu katsoi epäillen roskapönttöä, joka oli kuin korkea torni pikku pupuille. “Ei se taida onnistua”, äiti tuumi. “Älähän nyt, kultaseni”, isäpupu sanoi innostuen ajatuksesta, “Se voisi toimiakin. Vahdi sinä täällä pikku Pumpulaa, me koetamme Pupuliinin ja Paavon kanssa siivota niityn.”
Niin äitipupu jäi niityn reunalle vahtimaan pikku Pumpulaa, ja isä pomppi niitylle Pupuliinin ja Paavon kanssa. Roskapönttö oli pupuille todella korkea, mutta sen vieressä oli iso kanto ja kivi. Jos hyppäsi ensin kivelle ja siitä kannolle, niin isä ylettyi juuri ja juuri laittamaan roskan roskiin. Lapset raahasivat roskia niityltä roskiksen luokse. Siellä isäpupu otti ne, ja hyppäsi kiven kautta kannolle laittamaan roskan roskiin. Pupuilla meni kauan aikaa, mutta lopulta kaikki roskat olivat roskakorissa ja niitty oli taas siisti. Äiti ja Pumpula pomppivat metsänreunasta niitylle. “Kylläpä te teitte yhdessä ison urakan!” äitipupu ihasteli. “Mutta se kannatti”, isä myhäili tyytyväisenä ja katseli niittyä, “Pääsimme sittenkin retkelle tänään.”
Niin pupuperhe jäi niitylle viettämään päivää. He söivät makoisaa heinää, ihania apiloita ja herkullisia niittykukkia. Pupuliini ja Paavo leikkivät hippaa. Välillä he opettivat pikkusiskoaan hyppimään pienten esteiden yli. Pikkusisko oli vielä kömpelö ja kupsahti välillä maahan, mutta se nousi aina uudelleen innokkaana ylös. Loppujen lopuksi siitä tuli oikein mukava retki.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Miksi puput pettyivät, kun tulivat niitylle?
Saisiko roskia jättää luontoon?
Mitä roskille pitäisi tehdä?
Miksi jotkut ihmiset jättävät roskia luontoon?
Oletko sinä nähnyt joskus roskia maassa?


Tehtävä
Ottakaa roskapussi mukaan ja menkää pihalle / tehkää retki jonka aikana keräätte roskiin kaikki roskat, mitä löydätte. Kun tulette takaisin, niin kaikkien täytyy pestä kädet.
Tehkää pieni näytelmä pupujen retkestä.