<
A
A
Sakari sammakko

Sakari oli pikkuinen sammakko. Sakari oli kuullut isoveljeltään Roopelta, kuinka maukkaita ötököitä suurella suolla oli. Sammakot syövät ötököitä. Äiti ja isä olivat kyllä kieltäneet menemästä suurelle suolle. Siellä oli kuulemma vaarallista. Mutta jos Roopekin oli käynyt suolla, niin miksi Sakari ei voisi mennä sinne? Pikku sammakko ei välittänyt äidin ja isän kiellosta, vaan loikki yksin suolle.
Suurella suolla oli mahtavaa! Se oli valtavan iso. Sammalmättäitä ja pikku lammikoita riitti silmänkantamattomiin. Suopursut tuoksuivat hurmaavasti. Tuhansia sääskiä ja kärpäsiä pörräsi ilmassa. Sakari napsi ötököitä vikkelällä kielellään. Herkullista! Oli ollut hyvä ajatus tulla suolle! Äiti ja isä varoittelivat suosta ihan turhaan. Mitä täällä muka pitäisi varoa? Sakari sammakko loikki ympäriinsä pehmeissä sammalmättäissä ja napsi ötököitä välillä. Huippukivaa! Samassa Sakari törmäsi johonkin ja kupsahti kumoon. Se näytti isolta linnunjalalta. Sakari seurasi jalkaa katseellaan ylöspäin. Pienen sammakon silmissä jalka näytti jatkuvan loputtomiin. Kaukana ylhäällä oli höyheniä ja iso terävä nokka. Valtavan iso ja pitkä ja terävä nokka. Se oli Kurki! Kurjet syövät sammakoita! Pikku sammakko kyyhötti maassa kauhun lamauttamana ja katseli ympärilleen. Kurkia oli vaikka kuinka monta. Monta terävää nokkaa lähestyi Sakaria. “Miksi en uskonut äitiä ja isiä! “ Sakari parkaisi.
Pikku sammakko otti jalat alleen ja lähti loikkimaan pakoon. Se tuntui toivottomalle. Kurjen täytyi astua pitkillä jaloillaan vain yksi iso askel, ja se oli taas Sakarin luona. Jättiläismäinen nokka lähestyi pikku sammakkoa. Sakari luuli viimeisen hetkensä tulleen. Juuri silloin viereisen sammalmättään päältä kuului huuto: “Hoi kurki siellä! Täällä olisi paljon isompi sammakko tarjolla!” Sakari ja kurki kääntyivät molemmat katsomaan huutajaa. Siellä mättään päällä huiskutti räpylällään Sakarin isoveli Roope. Kurki vilkaisi vielä kerran pikkuista Sakaria ja kääntyi isomman herkkupalan perään. “Sakari! Pakoon!” isoveli huusi. Sakari loikki henkensä edestä pakoon. Roope lähti toiseen suuntaan valtava kurki kannoillaan. Isoveli koetti houkutella linnun pois pikkuveljensä luota. Sakari pääsi turvaan metsän reunaan ja kääntyi sydän läpättäen katsomaan suolle. Siellä Roope loikki isoja loikkia, nyt jo useampi kurki kannoilaan. Samassa sammakko tuli ison lammen rannalle. Roope sukelsi lampeen. Kurjet kahlasivat perään ja kääntyilivät sinne tänne. Ne olivat hukanneet sammakon.
Hetken kuluttua Sakari näki Roopen ryömivän pois vedestä kaukana kurjista. Roope oli aina ollut hyvä sukeltamaan. Isoveli loikki pikku Sakarin luokse ja näytti hyvin, hyvin vihaiselta. “Mitä sinä pieni sammakonrääpäle tulet tänne suolle! Se on pikkusammakoille ihan liian vaarallista!” Roope pauhasi vihaisena. Sakari painoi päänsä ja loikki häpeissään isoveljen kanssa kotiin. Äiti ja isä olivat kieltäneet menemästtä suolle. Silti Sakari oli mennyt. Ja sen vuoksi isoveli Roope oli joutunut vaaraan, kun oli pelastanut Sakarin joutumasta kurkien suuhun. Olisivatkohan äiti ja isä yhtä vihaisia? Äiti ja isä eivät kuitenkaan olleet vihaisia. He ottivat pikku sammakon kyynelsilmin vastaan. “Me jo luulimme, että kurjet söivät sinut!” äiti sanoi itkien. Se tuntui pahemmalta, kuin isoveljen pauhaaminen. “Anteeksi äiti, anteeksi isi”, Sakari sanoi, “Roope, älä ole enää vihainen!” Isoveli mulkoili Sakaria ja loikki pois. “Ei Roope ole oikeasti vihainen”, äiti kuiskutti Sakarille, “Isoveljesi vain säikähti niin kovasti. Kurki olisi voinut syödä sinut!” “Minä tiedän sen nyt”, pikku sammakko sanoi, “En uskonut, kun sanoitte, että suo on vaarallinen. Olitte ihan oikeassa, minun olisi pitänyt uskoa teitä!”

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mitä äiti ja isä sammakko olivat kieltäneet tekemästä?
Mitä Sakari silti teki?
Olivatko äiti ja isä oikeassa, oliko suolla vaarallista?
Miten pikku Sakarille oli vähällä käydä, koska hän ei ollut uskonut aikuisten varoituksia?
Miksi kannattaa uskoa, jos aikuinen sanoo, että jonnekin ei saa mennä?
Mitä vaarallisia paikkoja tiedät, minne lasten ei kannata mennä yksin?


Tehtävä
Askarrelkaa paperista / pahvista ja kuminauhasta sammakonräpylöitä ja kurkien nokkia ja esittäkää satu