<
A
A
Totta vai tarua

Ilona katseli televisiota silmät suurina. Siinä neuvottiin juuri taikaliemen ohjetta! Lento-taikaliemen! Huippua! Veteen piti sekoittaa kanelia ja pihlajanmarjoja. Sen jälkeen siihen puhallettiin kolme kertaa. Seoksen piti antaa hautua hetki. Sitten vain otetaan kolme lusikallista taikalientä ja hop! Lentoon! Ilona katsoi tarkkaan, kun televisiossa taikalientä ottanut poika hyppäsi ikkunasta ulos ja lähti liitelemään talojen yllä. Poika kaarteli yläilmoissa kuin iso lintu. ”Noin minäkin haluan tehdä! Minäkin haluan lentää!” Ilona ajatteli ja lähti kiireesti pihalle etsimään pihlajanmarjoja. Puut hohtivat syksyn väreissä punaisina ja keltaisina. Tyttö etsiskeli pihlajaa. Mikä puu olikaan pihlaja? Tuolla! Ilona poimi marjoja pihan takana kasvavasta isosta pihlajasta. Hän keräsi taskut täyteen pihlajanmarjoja. Sitten hän hiipi keittiöön ja otti sieltä kanelipurkin ja juomalasin. Tyttö hipsutteli kylpyhuoneeseen valmistamaan taikalientään. Aluksi Ilona valutti vettä juomalasin pohjalle. Sitten hän puristeli pihlajanmarjoja lasiin, niin kuin televisiossa oli neuvottu. Vielä päälle kanelia. Kuinkahan paljon sitä pitikään laittaa? Tyttö laittoi varalta vähän lisää. Ilona sekoitti taikaliemen huolellisesti. Kolme puhallusta ja seos oli valmis! Tyttö odotti hetken kärsivällisesti, että liemi ehtisi hautua. Sitten Ilona otti taikalientä lusikkaan ja pisti sen suuhunsa. Yäk! Olipa se hapanta! Ilona nieli irvistellen kolme lusikallista taikalientä. Sitten tyttö pomppasi innoissaan seisomaan. Nyt lentoon! Mistä olisi hyvä lähteä liikkeelle? Ilona kiipesi yläkertaan, mutta ei saanut ikkunoita auki. Tyttö palasi alas ja meni kuistille. Kuistin kaide oli aika korkea. Se olisi varmasti sopiva paikka lentoonlähdölle. Ilona kiipesi kaiteen päälle. Hui! Olipa hän korkealla! Tyttö ponkaisi kaiteen päältä ilmaan… mutta lentäminen ei onnistunutkaan. Ilona paiskautui alas pihanurmikolle. Toiseen jalkaan sattui ihan hirmuisen kipeää! Ilona alkoi itkeä parkumaan. Äiti ryntäsi pihalle ja löysi tytön nurmikolta itkemästä.
Sairaalareissuhan siitä tuli. Lääkäri tutki Ilonan jalan ja totesi sen murtuneen. Tytön jalka piti laittaa kipsiin. Ilona joutuisi kulkemaan kainalosauvojen kanssa koko loppusyksyn. ”Miksi ihmeessä sinä hyppäsit niin korkealta?” äiti ihmetteli, kun he pääsivät sairaalasta kotiin. Ilona kertoi, kuinka televisiossa oli kerrottu taikaliemen resepti, ja kuinka hän oli nähnyt pikkupojan lentävän kattojen yllä. ”Voi sinua hupsua”, äiti sanoi silitellen Ilonan hiuksia, ”Älä usko kaikkea, mitä näet televisiossa. Se ei ole kaikki totta. Televisiossa on paljon erilaisia satuja ja muita juttuja, jotka eivät ole laisinkaan totta. Ei se poika osannut oikeasti lentää. Televisiossa saadan vaikka kerrostalo lentämään, jos halutaan. Onhan siellä dinosauruksiakin, eikä niitäkään enää ole. Osa on ohjelmista on totta ja osa ei. Älä usko kaikkea.”

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Miksi Ilona hyppäsi korkealta kaiteelta?
Onko kaikki televisiossa kerrottu aina totta?
Mitä sellaista olet nähnyt televisiosta, mikä ei ole oikeasti totta?


Tehtävä
(Tähän tarvitaan televisio)
Lapsille silmät kiinni. Hoitaja etsii aina sopivan kanavan ja sanoo, milloin saa avata silmät. Miettikää yhdessä, onko televisiossa näkyvä asia totta.