<
A
A
Tommin paita

Tommin paita oli jäänyt pieneksi. Se oli hieno keltainen paita, jossa oli punainen auton kuva. Mutta se ei enää mahtunut Tommille päälle. Äiti pyöritteli paitaa käsissään ja sanoi: ”Ei tämä kyllä enää mahdu sinulle, paras heittää se roskiin.” ”Ei kun se on hyvä paita, annetaan se jollekin pienemmälle”, sanoi Tommi. Heillä oli päiväkodissa puhuttu kierrätyksestä: mitään käyttökelpoista tavaraa ei saisi heittää roskiin. Ja roskatkin pitäisi lajitella. ”No kenelle me sen antaisimme?” äiti ihmetteli. ”Jollekin vaan, vaikka Samille, joka asuu siinä sinisessä talossa tien päässä”, Tommi ehdotti, ”Sami on pienempi, kuin minä. Voitaisiin samalla kysyä, haluaisiko hän myös sen sinisen kurahaalarin, sekin on jo liian pieni minulle.”
Niinpä Tommi ja äiti pakkasivat paidan ja kurahaalarin kassiin ja kävelivät yhdessä Samin luokse. Samin äiti yllättyi iloisesti vaatteista. Ne olivat Samille juuri sopivan kokoisia. Ja Samin oma kurahaalari oli juuri jäänyt pieneksi. Samin äiti pyysi Tommin ja Tommin äidin sisälle mehulle ja kekseille. Siellä Tommi ja Sami kertoivat, mitä kaikkea he olivat oppineet päiväkodissa kierrätyksestä: ”Jos nuo vaatteet olisi heitetty roskiin, niin olisi mennyt ihan turhaan uutta kangasta tehdä uudet samanlaiset. Ja roskakasat kaatopaikalla olisivat taas kasvaneet”, Tommi sanoi. ”Jos kaikki antaisivat pieneksi jääneet hyvät vaatteet ja muut tavarat aina toisille lapsille, tai veisivät vaikka kirpputorille, niin ei menisi niin paljoa hyvää tavaraa hukkaan”, Sami säesti. Ja sitten pojat selittivät, kuinka päiväkodissa oli opetettu, että piti aina laittaa myös sanomalehdet ja maitopurkit omiin roskiksiin. Silloin ne kierrätettiin, eikä kuskattu kaatopaikalle. Molemmat äidit katselivat poikia ylpeinä. ”On nuo meidän pojat sitten fiksuja”, Tommin äiti kehui, ”Minä en tuon ikäisenä tiennyt vielä mitään kierrätyksestä. Nytkin olisin heittänyt paidan vain roskiin.” ”Pitäisiköhän minun viedä sitten se Samin vanha pieneksi jäänyt kurahaalari vaikka kirpputorille”, Samin äiti pohti, ”Voisi löytyä jotakin muutakin pieneksi jäänyttä, kun penkoisin kaappeja. Omiakin vaatteita. Saisi vain aikaiseksi alkaa penkomaan kaappeja” ”Minä voin auttaa”, Sami sanoi tärkeänä.
Äidit jäivät vielä puhumaan kirpputorista. Tommi ja Sami menivät Samin huoneeseen leikkimään. Samin pehmokrokotiili sai olla pahis, joka heitti aina kaikkea roskiin yhtään lajittelematta tai kierrättämättä sitä. Se ei edes laittanut sanomalehtiä paperinkeräykseen. Samin sängylle kasattiin vaatteita ja leluja ja papereita muka valtavaksi kaatopaikan roskavuoreksi. Lopuksi roskavuori kaatui ja hautasi krokotiilin alleen. Se oli pojista oikein sopiva loppu sellaiselle krokotiilille, joka ei viitsinyt kierrättää.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Sanomalehdille on oma paperinkeräyslaatikkonsa. Mille muille asioille olet nähnyt keräyslaatikoita?
Miksi kierrätyskelpoiset roskat kannattaa laittaa omiin keräyslaatikoihinsa, eikä heittää tavalliseen roskikseen?
Mitä voi tehdä vaatteille, jotka ovat jääneet pieneksi?
Oletko koskaan käynyt kirpputorilla?


Tehtävä
Tehkää tutustumisretki päiväkodin roskiskatokseen. Tiedätkö, mitä roskia mihinkin laatikkoon laitetaan? (Mahdollisuuksien mukaan voi ottaa roskiin vietäväksi soveliaita roskia. Osaatko laittaa ne oikeisiin laatikoihin?)