<
A
A
Altti ja autot

Altti oli jättilänen. No, jättiläiseksi hän ei ollut kovin suuri, vain kolmikerroksisen talon kokoinen. Altti söi mielellään vesimeloneita aamupalaksi ja kävi joskus öisin hyppimässä ruutua parkkiruuduissa jollakin tyhjällä parkkipaikalla. Jättilänen rakasti autoja. Harmikseen hän oli liian iso ajamaan itse autoa. Altti olisi halunnut tulla autokorjaajaksi, mutta jättiläisen kädet olivat siihen liian isot. Niinpä Altti tyytyi vain ihailemaan autoja kaukaa.
Eräänä päivänä talvella Altti oli istuskelemassa kallionkielekkeellä ja katseli kaihoten autoja, jotka ajelivat tiellä. Altin ystävä, Heikki-hirvi tulla tallusteli jättiläisen luo ja kysyi: ”Miksi et liity Autoliittoon, kun pidät niin paljon autoista? Voisit osallistua operaatio Lumihiutaleeseen ja auttaa pulaan joutuneita autoja joulunaikaan.” Heikki-hirvi tiesi paljon autoista. Moni hänen tuttavansa oli ollut hirvikolarissa. ”Mutta ottavatko ne jättiläisiä mukaan?” Altti kysyi epävarmana. ”No, olen jokseenkin varma, että he eivät kysy, oletko jättiläinen, jos soitat Autoliittoon”, hirvi arveli. Altti innostui asiasta. Jättiläinen otti esiin kännykän ja tikun, jota käytti sen näppäinten naputteluun (jättiläisen sormille sopivia kännyköitä ei jostakin syystä valmistettu). Osoittautui, että Heikki-hirvi oli oikeassa. Altti hyväksyttiin mukaan auttamaan operaatio Lumihiutaleeseen. Jättiläinen oli aivan innoissaan ja odotti malttamattomana operaation alkamista.
Altti päätti, ettei hän jää odottelemaan soittoa, vaan tähystelee itse, tarviiko joku apua. Heti ensimmäisenä partiopäivänään Altti asettautui seisomaan korkealle vuorenharjanteelle, josta näki pitkästi alhaalla kiemurtelevia teitä. Eikä aikaakaan, kun hän näki yhden auton humpsahtavan lumihankeen. Jättiläinen harppoi jättiharppauksin alas vuorenrinnettä. Sitten hän yksinkertaisesti otti auton käteensä, nosti sen hangesta ja laski takaisin tielle. Auton kuljettaja näytti hiukan järkyttyneeltä, niin Altti sanoi varmuuden vuoksi: ”Altti Autoliitosta, oli ilo auttaa.” Sitten jättiläinen kipaisi takaisin tähystyspaikalleen. Auto jatkoi matkaansa. Tiet olivat liukkaita. Altti sai nostaa hangesta takaisin tielle yli kymmenen autoa. Kaksi autoa törmäsi toisiinsa. Onneksi kukaan ei loukkaantunut, mutta autot menivät ihan ruttuun. Altti otti autot matkustajineen kainaloonsa ja käveli lähimmälle huoltoasemalle. Huoltoasemalle hän kantoi myös yhden pikku kuplavolkkarin, josta loppui bensa kesken matkan. Auton omistaja oli oikein ystävällinen ja antoi Altin silittää pikku autoa. Samalla jättiläinen tuli kätevästi puhdistaneeksi sen lumesta ja jäästä.
”No, oliko hauskaa?” Heikki-hirvi kysyi, kun näki Alttia seuraavan kerran. ”Oli! Kiitos vinkistä!” jättiläinen vastasi ja kertoi innoissaan, mitä kaikkia autoja oli saanut auttaa. Altti päätti olla mukana operaatio Lumihiutaleessa seuraavanakin vuonna.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
- Mikä Altti oli?
- Miksi Altti ei voinut itse ajaa autoa?
- Mitä Heikki-hirvi ehdotti?
- Mitä Altti teki?
- Miksi talvella pitää olla erityisen varovainen, kun ajaa autolla?


Tehtävä
- Piirrä Altti-jättiläinen nostamassa autoa hangesta