<
A
A
Elävät lelut

”Hei! Varo vähän!” nalle huudahti, kun leikkiauto ajaa kurvaisi keskelle palapeliä, niin että palaset sinkoilivat joka puolelle. Nalle oli juuri saanut kasaan kahdensadan palan palapelin. ”Hups, anteeksi”, auto sanoi ja jatkoi kaahaamistaan mutkitellen pöydän jalkojen välissä.
Mimmin huoneessa oli täysi meno päällä. Tyttö itse nukkua tuhisi mitään aavistamatta peiton alla, mutta lelut peuhasivat pitkin huonetta. Barbeilla oli oma disco kirjoituspöydällä kuun valossa. Leikkiautot ajoivat kilpaa. Nuket olivat sitoneet Mimmin sukkahousut liaaniksi, ja heivasivat niillä pöydän alla. Nalle koetti kerätä palapelin paloja kasaan, mutta hippasta leikkivät smurffit sotkivat ne jalkoihinsa. Pallo pomppi omia aikojaan nurkassa. Nukkekodin nuket kipittivät puuhailemassa ympäri nukkekotia. Palikat kasasivat itsensä torniksi ja sitten kaatoivat tornin. Se oli niistä hurjan hauskaa. Ja yhtäkkiä olikin aamu.
”Mitä sinä olet oikein touhunnut täällä yöllä?” isän jyrähtävä ääni herätti Mimmin. ”Mitä?” Mimmi heräsi vähän unenpöppöröisenä ja katseli ihmeissään ympärilleen. Tyttö haukotteli ja hieroi silmiään. Mitä ihmettä? Palapelin palat olivat pitkin lattiaa. Autot ja nuket lojuivat mikä missäkin. Sukkahousut oli jostakin syystä sidottu pöydän alle roikkumaan. Palikat ja pallo olivat sikin sokin lattialla. ”En minä ole täällä sotkenut”, Mimmi sanoi. ”No niinpä niin, lelut varmaan itse sotkivat”, isä sanoi äkäisenä, ”Siivoapas nyt jälkesi, ennen kuin tulet aamupalalle!”
Isä lähti huoneesta. Mimmi nousi ja katsoi sotkua ympärillään. Kuka ihme täällä oli sotkenut? Ellei sitten…? ”Kuulkaapas nyt”, Mimmi sanoi ankarasti leluilleen. ”Se on ihan okei, että te leikitte täällä yöllä. Mutta teidän pitää siivota itse omat jälkenne!” Näyttivätkö nalle, barbit ja pehmosmurffit hiukan syyllisiltä? Mimmistä tuntui niin. Huokaisten Mimmi otti palapelilaatikon ja alkoi kontata ympäri lattiaa keräämään palasia. Hän totisesti toivoi, että lelut siivoaisivat tästä lähtien itse omat jälkensä.
Ja niin siinä kävikin. Ainakaan kertaakaan sen jälkeen Mimmin ei tarvinnut siivota leluja pois lattialta aamulla. Mitä sinä arvelet? Eivätkö lelut enää leikkineet yöllä? Vai alkoivatko ne siivota itse omat jälkensä ennen aamua?

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
- Mitä Mimmin huoneessa tapahtui yöllä?
- Miksi isä oli vihainen aamulla?
- Mitä Mimmi sanoi leluilleen?
- Siivoatko sinä itse omat jälkesi, kun olet leikkinyt tai sotkenut vaikka askarrellessasi?
- Oletko joskus joutunut siivoamaan toisten sotkuja?
- Miksi on hyvä siivota itse omat jälkensä aina?


Tehtävä
- Katso, onko ympärilläsi jotakin sotkua ja siivoa se, jos kaikki ei ole paikoillaan.